In de zomer van 2021 is de open consultatie van het Informatieberaad Zorg gestart voor de Health Tools Interoperability-standaard die Headease in samenwerking met Miles Ahead en Stichting Beter met Elkaar heeft ontwikkeld. Verschillende eHealth leveranciers in het gezondheids, welzijn en zorgdomein hebben HTI reeds geimplementeerd, daarnaast maakt HTI ook onderdeel uit van de Koppeltaal 2.0 standaard.

Veilige uitwisseling van gegevens en toegang tot essentiële cliënt- en patiëntdata is één van de grootste uitdagingen in de zorg. Zo ook in de geboortezorg. Tijdens de door Babyconnect georganiseerde Hackathon is het gelukt om cliëntgegevens tussen verschillende organisaties volgens de meest strenge normen digitaal uit te wisselen. Hiervoor werd gebruik gemaakt van het systeemonafhankelijk ‘Nuts’. Een op internationaal gebaseerde standaarden ‘open standaard’.

De hoeveelheid online interventies in Nederland is gerust omvangrijk te noemen. Toch worden probleemdrinkers onvoldoende bereikt en ontbreekt het aan samenhang en afstemming tussen de verschillende aanbieders van interventies. Daarom is Verslavingskunde Nederland (VKN) een project gestart om een landelijke e-health keten van diverse preventieve (online) interventies te ontwikkelen.

Als technisch partner van VZVZ voor Koppeltaal en actief lid in de Koppeltaal Community hebben wij een belangrijke rol toegewezen gekregen in de ontwikkeling van Koppeltaal 2.0. Onze jarenlange kennis van interoperabiliteit en onze ervaringen met Koppeltaal 1.x worden hierbij ingezet. In samenwerking met VZVZ, GGZ-instellingen en ICT-leveranciers zijn reeds de eerste resultaten voor Koppeltaal 2.0 geboekt.

Headease heeft in samenwerking met partner VZVZ een validatieservice ontwikkeld. De validatieservice helpt IT-deelnemers en het Koppeltaaltestteam in het ontwikkel- en testtraject en versnelt daarmee het aansluitproces op Koppeltaal. Hiermee wordt tevens de kwaliteit en integriteit van Koppeltaal vergroot.