Health Tools Interoperability (HTI) als kandidaat bouwsteen toegelaten door Informatieberaad Zorg

In de zomer van 2021 is de open consultatie van het Informatieberaad Zorg gestart voor de Health Tools Interoperability-standaard die Headease in samenwerking met Miles Ahead en Stichting Beter met Elkaar heeft ontwikkeld. Verschillende eHealth leveranciers in het gezondheids, welzijn en zorgdomein hebben HTI reeds geimplementeerd, daarnaast maakt HTI ook onderdeel uit van de Koppeltaal 2.0 standaard.

Wat is HTI?

HTI is een open technisch protocol, waarmee eHealth en Portal leveranciers zonder persoonsgegevens aan elkaar te verstrekken, met elkaar kunnen integreren. Bijvoorbeeld dat een gebruiker van een digitaal wijkplatform direct een eHealth-module kan openen, zonder daarbij een e-mailadres of persoonsgegevens te hoeven verstrekken.

De Consultatie

De kernvraag van de open consultatie was: komt HTI tegemoet aan de wensen en eisen van het zorgveld en voldoet het aan de behoefte? Na de open consultatie heeft het Informatieberaad Zorg december 2021 besloten HTI toe te laten als kandidaat-bouwsteen in het duurzaam informatiestelsel van de zorg. Als het Informatieberaad Zorg een bouwsteen als kandidaat-bouwsteen aanwijst, heeft dat een richtinggevend karakter. Partijen wordt aanbevolen deze bouwsteen te gebruiken. In het Informatieberaad Zorg werken zorgpartijen en het ministerie van Volksgezondheid en Welzijn en Sport samen aan een duurzaam informatiestelsel.

Eigen Regie en keuzevrijheid

HTI maakt gebruik van andere technische open standaarden, zoals HL7 FHIR en JWT.
In 2021 heeft Headease in een proof-of-concept aangetoond dat middels HTI en andere open standaarden, nieuwe manieren van gegevensuitwisseling mogelijk zijn, die het eenvoudiger maken om samen te werken met hulpverleners in de gezondheidszorg. HTI biedt zorgconsumenten meer keuzevrijheid en controle over hun eigen persoonlijke informatie en er ontstaan nieuwe mogelijkheden voor gegevensuitwisseling tussen open en beveiligde werelden.

Doorontwikkeling HTI naar Bouwsteen

HTI heeft, omdat het in een startup-fase zit nog een te lage adoptie-graad in de zorg om als volwaardige bouwsteen opgenomen te worden. Als de adoptie-graad stijgt, en HTI in de scale-up fase terechtkomt en het bijvoorbeeld geïntegreerd is met Smart on FHIR, zou HTI als volwaardige bouwsteen, of als onderdeel van een grotere bouwsteen, vastgesteld kunnen worden.


Dankzij hackathon is nu ook binnen de geboortezorg veilige data-uitwisseling mogelijk