Verslavingskunde Nederland en Headease ontwikkelen een geheel nieuwe, anonieme vragenlijst voor mensen met alcoholproblematiek

De hoeveelheid online interventies in Nederland is gerust omvangrijk te noemen. Toch worden probleemdrinkers onvoldoende bereikt en ontbreekt het aan samenhang en afstemming tussen de verschillende aanbieders van interventies. Daarom is Verslavingskunde Nederland (VKN) een project gestart om een landelijke e-health keten van diverse preventieve (online) interventies te ontwikkelen.

Een nieuwe standaard

In 2020 is een inventarisatierapport van digitale preventie en zorg voor mensen met alcoholproblematiek verschenen. Naar aanleiding van dit rapport wordt momenteel gewerkt aan een landelijk portaal rondom alcoholgebruik. Alle geselecteerde preventie tools zijn straks op dit portaal te vinden.

Een signaleringstest voor alcoholgebruik die advies op maat levert ontbreekt nog echter. Verslavingskunde Nederland heeft Headease gevraagd om deze test te ontwikkelen.

Deze en toekomstige vergelijkbare vragenlijsten zullen deel uitmaken van een nieuwe standaard op het gebied van vragenlijsten voor de verslavingszorg, deze zijn uitgebreider en persoonlijker, waardoor er een gerichter advies, passend bij de persoon en situatie, uitgebracht kan worden.

Nationaal preventie-akkoord

De nieuw te ontwikkelen vragenlijst maakt deel uit van het Nationaal Preventieakkoord, met als doel roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik met vereende krachten aan te pakken. Meer dan 70 landelijke organisaties hebben zich hieraan gecommitteerd. Doel van het VKN platform voor mensen met alcoholproblematiek, is het versterken van preventie en vroegsignalering en het beschikbaar maken van interventies voor drinkers, naasten en professionals. Via het platform wordt de zorgketen zowel on- als offline met elkaar verbonden.

Naar verwachting zal medio december 2021 het platform live gaan en in een zogenaamde proeftuin door eindgebruikers worden getest. Na verwerking van de eerste bevindingen, zal in 2022 het platform voor het grote publiek worden opengesteld.


Dankzij hackathon is nu ook binnen de geboortezorg veilige data-uitwisseling mogelijk

Podcast Going Nuts: W3C Verifiable Credentials